Leena Ilkka-Salonen menehtyi 10.2.2022

15.03.2022 klo 12:30
Pitkäaikainen puheenjohtajamme Leena Ilkka-Salonen menehtyi 10.2.2022. Me kaikki Kotkan Pohjola-Nordenissa pysähdymme muistamaan meille rakasta ystävää, aikaansaavaa puheenjohtajaa, niin monessa mukana ollutta Leenaa. Otamme osaa Leenan omaisten suruun.

Leena Ilkka-Salonen, kielten opettaja ja intohimoinen nordisti

Lehtori Leena Ilkka-Salonen kuoli 10. helmikuuta 2022 Kotkassa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 22. elokuuta 1938 Lappeenrannassa.

Leena Ilkka-Salonen kasvoi seitsenlapsisessa eteläpohjalaisperheessä Vaasassa. Lapsuusajastaan Leena vietti kolme vuotta sotalapsena Ruotsissa Svenjungassa. Kotiin palatessaan tyttö ei osannut enää suomea, mutta asia korjaantui, kun isä pani tyttären suomenkieliseen kouluun. Koulunsa Leena kävi Porissa perheen muutettua sinne isän sanomalehtityön perässä.

Leena pääsi opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja tähtäsi opinnoillaan kielten opettajaksi: ruotsia, saksaa ja myöhemmin vielä englantia. Tulevan puolisonsa Seppo Salosen Leena tapasi Satakuntalaisen osakunnan tansseissa 1962, josta alkoi 60-vuotinen yhteinen taival. Pariskunnan tie vei Sepon työn myötä Kotkaan.

Leena teki mittavan työuran kielten opettajana, toimien aktiivisesti lukuisissa Kotkan kouluissa: mm. lyseossa, jossa välillä myös johtajaopettajana, yläasteella sekä iltaoppikoulussa ja työväenopistossa. Pohjoismaisuuden edistäminen näkyi mm. kielikerhojen ja leirikoulujen järjestämisenä ja oppilaiden vientinä pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kouluihin. Tämä jos mikä antoi jo koululaisille mahdollisuuden kansainvälistymiseen. Leena toimi myös tärkeänä yhdyshenkilönä Kotkan kaupungin pohjoismaisiin ystävyyskaupunkeihin järjestämässä opettajavaihdossa.

Leenaa opettajana kuvaavat kaksi anekdoottia. Toisen kirjoittajan poikaa briiffattiin tämän siirtyessä yläasteelle: ”Leenan tunneilla ei sitten kannata pelleillä. Se ei nimittäin onnistu. Siellä opiskellaan.” Ja toinen, kun pienellä pojalla asiat eivät olleet kunnossa: ”Opettaja, saanko tulla sun syliisi?” Leena: ”Saat tulla.” ja pojan asiat olivat pikkuisen paremmin.

Leenan sydämen asia oli perhe, puoliso ja lapset Petra ja Petri sekä lastenlapset. Tärkeitä olivat myös kulttuuriharrastukset, monesti yhdessä Sepon kanssa. Kesäpaikka Iitissä tarjosi mahdollisuuden rentoutua luonnon helmassa ja harrastaa uintia. Leenan vieraanvaraisuudesta saivat nauttia monet mökillä vierailleet.

Leena oli aktiivinen myös yhteisissä asioissa. Hän oli luottamustehtävissä mm. kirjastolautakunnassa, vaalilautakunnassa ja kirkkovaltuustossa.

Leenan suuri rakkaus ja intohimo oli pohjoismaisuuden edistäminen. Hänet valittiin Kotkan Pohjola-Nordenin hallitukseen 1978, ja puheenjohtajaksi 1982. Leenan lähes 40-vuotisella puheenjohtajakaudella yhdistyksestä kasvoi jäsenmäärältään maan toiseksi suurin. Leena loi ohjelmakonseptin, jossa hyvin järjestetyt teatterimatkat, konsertit, kirjallisuusluennot, jokakesäinen jäsenmatka ja joulukuun pimeyteen valoa tuova Lucia-Vesper toivat tapahtumiin vuosittain lähes 1000 osallistujaa.

Teatteri- ja kesäretkillä olennaista oli myös tuttujen tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Leena puolisoineen loi viihtyisän tunnelman; Leena piti huolta siitä, että kukaan ei jäänyt yksin ja jakoi tarvittaessa eväänsäkin.

Leena toimi myös valtakunnallisen Pohjola-Nordenin liittovaltuustossa ja -hallituksessa sekä monissa toimikunnissa. Keskuskauppakamari myönsikin 2018 Leena Ilkka-Saloselle kultaisen elämäntyöansiomerkin 40-vuotisesta työstä Pohjoismaisuuden edistämiseksi.

Riikka Luostarinen ja Antti Paloneva 

Kirjottajat ovat Leena Ilkka-Salosen ystäviä